Fonts not displaying correctly

Post your Gambas programming questions here.
Post Reply
AndyGable
Posts: 163
Joined: Wednesday 2nd December 2020 12:11am
Location: England
Contact:

Fonts not displaying correctly

Post by AndyGable » Thursday 28th July 2022 10:27am

Hi Everyone

could someone advise me on a issue

I have installed a font and using it with in my Project

Image
as you can see it display fine and how i want it to look at desgin time but when I run the application

It seems to default to the system font

Image

What do I need to do to change this (is it something with in Debian or is it a Gambas option)

User avatar
cogier
Site Admin
Posts: 899
Joined: Wednesday 21st September 2016 2:22pm
Location: Guernsey, Channel Islands

Re: Fonts not displaying correctly

Post by cogier » Thursday 28th July 2022 2:57pm

Can you post your program and a link to the 'new' font so we can try it for ourselves.

AndyGable
Posts: 163
Joined: Wednesday 2nd December 2020 12:11am
Location: England
Contact:

Re: Fonts not displaying correctly

Post by AndyGable » Thursday 28th July 2022 3:13pm

the font I have installed was fonts-Inconsolata (you will need to use apt-get to install this)

I have even set my global font on Debian to that

I have created a small test app and that is still having the same issues with the fonts
Attachments
test.7z
This is a test application that has the same issue with its fonts that my main program does
(12.3 KiB) Downloaded 9 times

User avatar
cogier
Site Admin
Posts: 899
Joined: Wednesday 21st September 2016 2:22pm
Location: Guernsey, Channel Islands

Re: Fonts not displaying correctly

Post by cogier » Friday 29th July 2022 2:57pm

You have to apply the font to the Property of the Label, Button etc.

Image

And then: -

Image
test-0.1.tar.gz
(12.09 KiB) Downloaded 5 times

AndyGable
Posts: 163
Joined: Wednesday 2nd December 2020 12:11am
Location: England
Contact:

Re: Fonts not displaying correctly

Post by AndyGable » Friday 29th July 2022 3:03pm

Ok I have a different display then you

My font is not showing the name just the size but if I select a font say Gambas it shows up like "Gambas, 10"

I have uninstalled and reinstall my Gambas3 and the font name still not showing

Does anyone know how i can get 3.17 to install on Debian 11

User avatar
cogier
Site Admin
Posts: 899
Joined: Wednesday 21st September 2016 2:22pm
Location: Guernsey, Channel Islands

Re: Fonts not displaying correctly

Post by cogier » Saturday 30th July 2022 8:44am

From what you say, you need to check that the new font is installed correctly. Can you use it in another program? I needed to log out and back in to finish the font installation.

AndyGable
Posts: 163
Joined: Wednesday 2nd December 2020 12:11am
Location: England
Contact:

Re: Fonts not displaying correctly

Post by AndyGable » Saturday 30th July 2022 3:37pm

cogier wrote:
Saturday 30th July 2022 8:44am
From what you say, you need to check that the new font is installed correctly. Can you use it in another program? I needed to log out and back in to finish the font installation.
Well I have just wiped the hard drive of my Debian machine and reinstall it and now it is working fine. Maybe somewhere alone the line I messed something up but I'm happy it's working now :)

Post Reply